Харесайте страницата ни

България | За жената | Здраве | Диети | Полезни съвети | Любoпитни новини | Рецепти | Хороскопи | Тестове | Начин на живот | Забавно | Клюки | Автомобили | Тя и Той | Свят | Технологии | Криминални |

Трагедия: Известен в Пиринско италиански фермер издъхна внезапно, 13-годишният му син се разболя от туберколоза


Трагедия: Известен в Пиринско италиански фермер издъхна внезапно, 13-годишният му син се разболя от туберколоза
13-годишно момче от симитлийското село Брежани е оперирано вчера по спешност в Клиниката по туберкулоза в София със съмнения за тежка форма на инфекциозното заболяване.
 
Детето е транспортирано с линейка около обяд за столицата, то е прието през нощта в спешно отделение на благоевградската болница с висока температура и силна кашлица, пише struma.bg.
 
Предприети са спешни действия от дежурния екип начело с д-р Нешев, направени са изследвания в образна диагностика и е насочено за специализираната болница в Благоевград /бившия Тубдиспансер/.
 
„Касае се за белодробна инфекция, приемната диагноза при детето е туберкулоза, с микробиологичните изследвания ще се докаже точно заболяването”, каза директорът на Специализираната болница по пневмофтизиатрия д-р Петър Георгиев.
 
Специалистът, който е с над 30-годишен професионален опит в лечение на туберкулоза, поясни: „При поставянето на правилна диагноза важен момент е изясняването на всички обстоятелства, предхождащи заболявания и най-вече дали детето е имало контакт с болен.
 
То имало оплаквания повече от три седмици. Чувствало обща отпадналост, безапетитие, имало повишена температура и силна кашлица.
 
Туберкулозата е успешно лечима при своевременно диагностициране. В миналото заболяването е било проблем предимно за населението на бедните страни.
 
Днес заболяването е разпространено в почти всички развити държави в света. В момента в болницата в Благоевград се лекуват 22-ма пациенти, от тях 7 случая са новооткрити от началото на 2018 година.
 
Болните са изолирани, не са имали контакт помежду си, има само една майка с дъщеря й от село Долно Осеново.
 
В по-тежка форма е 30-годишна жена от Белица, при която оплакванията са силна кашлица, но тя отдавала симптомите на настинка и тютюнопушенето. Заболяването при всички пациенти се лекува в острата фаза под лекарско наблюдение, възстановяването е продължително, близо 6 месеца.
 
Причинителят на туберкулозата е бактерия, която се отличава със значителна устойчивост във външната среда.  Повечето от хората, които се заразяват с туберкулозните бактерии, успяват да се „преборят“ с тях и да спрат растежа им – бактериите остават да живеят в тялото на заразения човек, но не са активни.
 
Проникването на инфекцията най-често става през дихателните пътища. При кашлица, кихане, разговор болният отделя туберкулозните бактерии във въздуха. З аразата може да се пренeсе и чрез прах в стаите и по улиците, където туберкулозните бактерии остават дълго време жизнеспособни.
 
Липса на ваксинация срещу туберкулоза или некачествено провеждане на същата е рисков фактор. Потърсете лекарска помощ при кашлица, която продължава седмици, засилва се и става влажна, и при повишена температура за продължителен период от време. 
 
Туберкулозата може да протече и напълно безсимптомно в около 15% от случаите, често наподобява пневмония или друго инфекциозно заболяване, Незабавно се консултирайте с лекар при установяване на някои от симптомите на болестта”.
 
Проверка установи, че 13-годишното момче е син на популярния в района италианец Мауро. Потърсен за подробности кметът на село Брежани Благой Стефанов поясни: „Сутринта разговарях с бабата на момчето, разбрах, че детето имало оплаквания и у дома преди три дни е извикан личният лекар.
 
Близки на семейството и местни хора са забелязали, че момчето кашля силно, но не мога да кажа какво е заболяването му. Трагедията в семейството е огромна, майката е починала през 2011 и детето живееше с баща си Мауро.
 
Той е италианец, но за съжаление почина преди два дни на 64-годишна възраст, днес с траурна агенция тялото се транспортира за родината му.
 
Мауро пристигна да живее в Брежани преди 7-8 години, направи огромна триетажна къща. Доколкото ми е известно, той има собствен бизнес в Италия, впечатленията ми са, че е човек с възможности.
 
През лятото претърпя инцидент, падна с минибагер, който затисна крака му, докато правеше изкоп за басейн в двора си.
 
Оттогава се движи с патерици, но не е залягал на легло, само докато се възстановяваше. До последно се движеше.
 
Внезапната му смърт е остра сърдечна и дихателна недостатъчност, но аутопсия не е извършена за установяване на точните причини и остава неизвестно. Мауро беше особен човек, сега научавам, че не е ходил на лекар.
 
Дали момченцето се е лекувало адекватно и с какво не мога да коментирам”. Местните хора коментираха, че бабата, която е от София, досега не е имала допир с внучето си, поради изострени отношения с бащата италианец.
 
Тя е придружавала вчера момчето по време на лекарския преглед в Благоевград. Италианецът Мауро стана популярен с участието си в празника на брежански печени кестени, които приготвяше за гостите с изкусни кулинарни умения.
 
 
 
 
 
« Назад към всички новиниloading...

Други новини